Suriye’de Türkiye karşıtı eylemlerde son durum: ‘Sınır kapıları kapatıldı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan gelen ‘normalleşme’ açıklamalarının ardından Suriye’nin kuzeyinde şiddetlenen Türkiye karşıtı eylemlerin çatışmaya dönüşmesiyle, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısına açılan sınır kapılarını kapattığı bildirildi. Reuters haber ajansına konuşan Suriyeli muhalif kaynak ve bölge sakinleri, sınırdan geçişlere izin verilmediğini bildirdi.

Bir sınır yetkilisi ise, Suriye’nin kuzeyindeki olaylara yanıt olarak Bab el Hava, Bab el Selam ve diğer küçük geçiş noktalarının ‘bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını’ söyledi.

ÖLÜ SAYISI 7’YE YÜKSELDİ

Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolündeki bölgelerde patlak veren protestolar şiddetlenmişti. Afrin, El Bab, Azez, El Rai, Cerablus’taki eylemlerin birçok bölgeye yayıldığı belirtilirken, Türkiye karşıtı sloganların atıldığı ve bayrakların parçalandığı eylemlerde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısının 7’ye yükseldiği ileri sürüldü. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) haberinde, çok sayıda yaralı olduğu belirtildi.

ERDOĞAN VE ESAD’IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Suriye ile yeniden ilişki kurulmasına yönelik, “Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Yani biz Suriye’yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, geçmişte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ailecek görüştüklerini hatırlatarak, “Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur” demişti.

Esad ise geçen hafta Şam’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev ile görüşmesinde, Türkiye ile normalleşmeye açık oldukları mesajını vermişti. Esad, Suriye-Türkiye ilişkilerini iyileştirmeye yönelik her türlü çabanın temelinin ‘Suriye’nin egemenliğine saygı duyulması’ olduğunu dile getirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx